fbpx

Onderhoud van een elektrische auto

Ook voor een elektrische auto is periodiek onderhoud van belang. Een elektrische auto heeft minder onderdelen, daardoor is de monteur minder lang bezig. Dat merkt u in de kosten: die zijn lager in vergelijking met benzine- of dieselautos. Het is wel specialistisch werk, maar gelukkig zijn de monteurs bij Hyundai van der Heijden daar goed voor opgeleid. 

Minder onderdelen

Een benzine- of dieselauto met verbrandingsmotor telt heel veel onderdelen die tijdens onderhoud om aandacht vragen. Bij elektrische auto’s gaat het hoofdzakelijk om drie belangrijke componenten: de elektromotor, de omvormer en de ingebouwde lader. Een elektrische auto bevat bovendien minder vloeistoffen en bewegende onderdelen – zoals een distributieriem en zuigers – dan een auto met een verbrandingsmotor.

Specialistische klus

De elektrische aandrijflijn en de software zijn de belangrijkste onderdelen van de elektrische auto. Het accupakket wordt gecontroleerd op eventuele defecte cellen, de EV-charger en de warmteontwikkeling bij het laden en ontladen. Dat is een specialistische klus die je kunt laten uitvoeren door Hyundai van der Heijden.

Minder kosten

De elektrische auto heeft minder onderdelen en daardoor minder slijtagekosten. Omdat monteurs minder werk hebben aan een elektrische auto, zijn ze bovendien minder lang bezig. Wel slijten de banden van een elektrische auto sneller dan de banden van een benzine- of dieselauto. Doorgaans bedraagt het onderhoud van een elektrische auto slechts een derde van de onderhoudskosten van een brandstofauto.

APK-Keuring

Ook elektrische auto’s moeten naast een jaarlijkse onderhoudsbeurt ook APK gekeurd worden. Tijdens de APK wordt vooral gekeken naar de complete elektrische aandrijflijn. Voor een elektrische auto gelden de volgende APK termijnen:

– Na het vierde jaar de eerste keuring
– Vervolgens om de twee jaar een keuring
– En na acht jaar elk jaar een keuring

8 jaar garantie hoogvoltagebatterij

Hyundai maakt voor zijn elektrisch aangedreven modellen gebruik van hoogvoltagebatterijen van zeer hoge kwaliteit. Hierop geldt een garantie van 8 jaar/200.000 kilometer.

Het onderhoud van een elektrische Hyundai